muziek en songteksten van Stephen Sondheim

Cast & Orkest

Porgy Franssen – Charles

pit-porgy

Porgy volgde opleidingen aan de Tekenacademie Amsterdam en de Media Academie Santbergen en studeerde in 1979 af aan de Maastrichtse Toneelacademie. Was in het theater te zien in o.a. In Wankel Evenwicht en Wie Is Er Bang Voor Virginia Woolf? van Edward Albee, Cyrano, Ultimo en Het Diner van Herman Koch. Verder speelde hij in Wie Vermoordde Mary Rodgers?, De Nietsfabriek, De Formidabele Yankee en Houdini bij Orkater en initieerde, regisseerde en speelde daar vervolgens de voorstellingen Petomaan, Necrofiel, Trompettist, The Prefab Four en Hagedissenhuid. Hierna volgden Novecento, Zijde, Blackface en Hartfalen.

Bij Orkater speelt Porgy komend seizoen een muziektheater-voorstelling samen met Pierre Bokma en acht cellisten. Verder volgen het solo-mediaspektakel Theo van Gogh onder regie van Gerard-Jan Rijnders en met Renée Fokker Lastige Liefde van Ger Thijs.
Televisierollen speelde hij in o.a. Bij Nader Inzien, De Ziener, Soekarno In Holland, Wij Alexander en de advocatenserie Keijzer & De Boer. Porgy was ook te zien in film als o.a. het veelgeprezen Matterhorn van Diederik Ebbinge, Verzet van Rob Lücker en Foeksia De Miniheks van Johan Nijenhuis naar het boek van Paul van Loon. Verder had hij de theaterregie over o.a. l’Histoire Du Soldat, Herft In Riga, Blind Date, De Dood En Het Meisje, Met Grote Blijdschap en De Gelukkige Mandarijn en de opera Viva La Mamma.
In 2003 maakte Porgy zijn debuut als filmregisseur/producent met Hotel Heimwee. Voor zijn rol in Frans Weisz’ Bij Nader Inzien ontving Porgy in 1991 een Gouden Kalf voor Beste Filmacteur en in 1999 de Mary Dresselhuysprijs voor zijn hele oeuvre.

Paul Groot – Buddy

pit-paul

Als student theaterwetenschap stond Paul watertandend in de coulissen van een amateurproductie van Stephen Sondheim’s musical comedy Company in regie van Daniël Cohen -destijds het debuut van onder meer Marc-Marie Huijbregts- en was eigenlijk meteen verkocht. Een maand spelen in het Nieuwe de La Mar met een live orkest, voor volle zalen en elke avond ging het dak eraf. Alleen bestond zijn taak eruit om het bankstel op en af te duwen en ervoor te zorgen dat er vers appelsap in de whiskeyfles zat. Een kleine tournee met Sondheim’s A Little Night Music volgde, opnieuw als rekwisiteur en manus-van-alles. Daarna volgde een kleine rol in Sondheim’s Kikkers.

Maar het duurde tot 2010 voor Paul in A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, Sondheim’s muzikale klucht, in M-Lab, zich aan een paar nummers mocht wagen, waaronder ‘Iedereen Verdient een Eigen Hulp’, dat ook in Putting it Together zit. Paul is vooral bekend van de satirische televisieprogramma’s Koefnoen en Kopspijkers, beide bekroond met een Nipkowschijf. Voor zijn rollen in Adèle, over kleinkunstdiva Adèle Bloemendaal, en Shrek, waarin hij -op zijn knieën- het kleine potentaatje Lord Farquaad speelde, ontving hij in 2013 de Johan Kaartprijs.

Brigitte Heitzer – Lynette

pit-brigitte

Na een studie aan het Brusselse conservatorium, stapte Brigitte over naar de MusicAllFactory en werd contractstudent aan het conservatorium in Tilburg, met als hoofdvak zang van Edward Hoepelman. Musicalrollen tijdens haar studie waren Constanze in Mozart en Suki in The Witches of Eastwick. Vervolgens was Brigitte in het Duitse Wiesbaden te zien in de titelrol van Maria de Buenos Aires. Hierna speelde ze in musicals als Passion van Stephen Sondheim, Beauty & The Beast (understudy Belle), Tarzan (understudy Jane), de titelrol in Evita, All Shook Up/Love Me Tender, Petticoat (alternate Pattie), de jubileumvoorstelling in het kader van “50 Jaar Nederlandse Musical” Maria! Van Daniël Cohen, Miss Saigon en recentelijk 50 Tinten, De Parodie. Vorig seizoen vertolkte Brigitte een hoofdrol in haar eerste toneelstuk U Spreekt Met Uw Moordenaar van het Thriller Theater.

Op televisie is ze onder meer te zien geweest als winnaar van het AVRO-programma Op Zoek Naar Evita. Verder verleende ze medewerking aan o.a. Ik Hou Van Holland, Kerst Met Joseph En Evita, Het Gouden Televizierring Gala, Het John Kraaijkamp Musical Award Gala 2009, de Musical Sing-along 2009 en als lid van het musical-team in Fort Boyard. Brigitte had hoofdrollen in de films Quato en De Valkenvallei, waarvan de laatste bekroond werd met het Laureaat voor de Beste Nederlandse Amateurfilm.

Esther Maas – Amy

pit-esther

Esther studeerde klassieke zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Margreet Honig. Na haar studie kreeg ze een beurs om haar studie te vervolgen aan het Mannes College of Music in New York, waar ze les had van o.a. Ruth Falcon en Brian Zeger en haar Master of Music titel haalde. Verschillende masterclasses volgden in Wales, Engeland, Amerika en Frankrijk bij o.a. Elly Ameling, Anthony Rolfe Johnson, Diane Forlano, Barbara Pearson, Lorraine Nubar en Ian Partridge. Naast acteerlessen aan het Lee Strasberg Insitute in New York, volgde Esther ook regielessen aan de New York University. Als zangdocent gaf ze les aan het conservatorium Alkmaar, de toneelschool in Maastricht en het New England Conservatory in Boston.

In klassieke opera-producties zong Esther titelrollen in Carmen van Bizet en Orlando van Händel en Meg Page in Falstaff. Daarnaast zong ze rollen in modern operawerk als S.A.L.O. van Michael Karr, Three Sisters Who Are Not Sisters van Ned Rorem en M Is For Music van Louis Andriessen. Musical-ervaring deed ze op in Stephen Sondheim’s Into The Woods, Bernstein’s West Side Story, de Rodgers/Hammerstein klassieker The Sound Of Music en de Dreigroschenoper en Mahagonny van Kurt Weill. Naast haar theater-en concertwerkzaamheden is Esther een veelgevraagd zangdocent voor professionals uit alle takken van de podiumkunst.

Matthias Quadekker – John

portret Matthias web

Nadat Matthias zijn opleiding Muziektheater aan kunstvakhogeschool Codarts Rotterdam succesvol had afgerond, speelde hij in de musical Jesus Christ Superstar de rollen van Pilatus en Herodes. In samenwerking met het Residentie Orkest volgde de voorstelling In De Nesten. Bij theatergroep Stella Den Haag was hij te zien in Ode 2 en de monoloog Van De Meeuw En De Stad. De voorstelling Vuil Kind die Matthias bij dit gezelschap speelde, werd door hem in het Engels als Vile Child gespeeld in Schotland en Australië. Bij de Transversal Theatre Company uit Los Angeles speelde hij in Blue Shade. Verder bracht Matthias het eigen liedjespropgramma Weemoed Mag op het theaterfestival Boulevard in ’s Hertogenbosch. Overige voorstellingen waar hij in te zien was waren Walkalongwords 2, De Boot En Het Meisje, de monoloog De Fanfare En Alles Wat Verandert en Passanten.

Matthias speelde in een groot aantal (korte) films waar onder Exit (winnaar van gouden kalf voor beste tv drama 2013), Gewoon Praten, Hybris en Süskind en was te zien in talloze tv-series zoals Flikken Maastricht, Het Imperium, Vrijland en Dokter Tinus. In 2011 werd hij uit 4000 kandidaten geselecteerd deel te nemen aan de prestigieuze Berlinale Talent Campus, georganiseerd door het Berlin International Film Festival. Matthias is te horen als stemacteur in een groot aantal tekenfilms waar onder Pokemon, WITCH, Galactic Football en Spiderman. Sinds kort is hij de Nederlandse stem van online digitale muziekservice Spotify.

8-koppig orkest

De cast wordt muzikaal begeleid door een 8-koppig orkest. Lees hier meer over de orkestleden.